Resepi Sambal Udang Petai Yang Sangat Sedap Dan Bahagia Untuk Dimasak
Resepi Sambal Udang Petai Yang Sangat Sedap dan Senang Untuk Dimasak. Assalamualaikum. Selamat pagi. Dah usang tak menulis perihal masak-masak di blog sendiri. Eh, dah jarang sangat masak ke ni? hihi.
Sebut sahaja udang. Ramai yang sukakannya. Antara masakan bahari yang paling banyak peminatnya. Tapi, tak semua boleh makan udang. Ada yang ada alahan. Aduhai, tak tahan rasanya kalau ada alahan. Gatal dan sakit. Cik Rose akui, udang antara masakan kegemaran Cik Rose. Tak kisahlah masak apa. Sambal, goreng kunyit, goreng salut tepung, gulai, masak lemak. Nyum nyum sedap.
Kalau udang 'di kahwinkan' dengan petai? Mestilah sedap uols! Kalau makan nasi comfirm bertambah-tambah jadinya. Hilang diet!
Alkisahnya, ahad lepas, Cik Rose ke kedai. Tujuan memang nak beli beberapa jenis lauk berair untuk di masak. Tengok-tengok apa yang ada, Cik Rose beli udang, sotong, dan ikan cencaru.
Sekali, mata terpandang petai yang dah siap dikopek dalam plastik. Jeng jeng jeng. Hati berdetik. Kalau masak sambal udang petai, sedap ni! Cik Rose cari petai yang biasa tu tak ada pula. Ada yang dah dikopek je. Jadi, Cik Rose beli juga. Boleh tahan harganya. Sepeket RM9. Terkejut i. hikhik.
Sambal Udang Petai Yang Memikat Selera.
Keesokannya, Cik Rose masaklah sambal udang petai. Inilah kejadiannya sambal udang petai Cik Rose masak. Warna tu mungkin berbeza atas faktor pencahayaan atau kamera ya.
Sebut sahaja udang. Ramai yang sukakannya. Antara masakan bahari yang paling banyak peminatnya. Tapi, tak semua boleh makan udang. Ada yang ada alahan. Aduhai, tak tahan rasanya kalau ada alahan. Gatal dan sakit. Cik Rose akui, udang antara masakan kegemaran Cik Rose. Tak kisahlah masak apa. Sambal, goreng kunyit, goreng salut tepung, gulai, masak lemak. Nyum nyum sedap.
Kalau udang 'di kahwinkan' dengan petai? Mestilah sedap uols! Kalau makan nasi comfirm bertambah-tambah jadinya. Hilang diet!
Alkisahnya, ahad lepas, Cik Rose ke kedai. Tujuan memang nak beli beberapa jenis lauk berair untuk di masak. Tengok-tengok apa yang ada, Cik Rose beli udang, sotong, dan ikan cencaru.
Sekali, mata terpandang petai yang dah siap dikopek dalam plastik. Jeng jeng jeng. Hati berdetik. Kalau masak sambal udang petai, sedap ni! Cik Rose cari petai yang biasa tu tak ada pula. Ada yang dah dikopek je. Jadi, Cik Rose beli juga. Boleh tahan harganya. Sepeket RM9. Terkejut i. hikhik.
Sambal Udang Petai Yang Memikat Selera.
Keesokannya, Cik Rose masaklah sambal udang petai. Inilah kejadiannya sambal udang petai Cik Rose masak. Warna tu mungkin berbeza atas faktor pencahayaan atau kamera ya.
Masak cara gampang je. Cik Rose bukan berilmu masak sangat. Buat untuk tekak sendiri bolehla orang kata. Nak masak untuk dihidangkan pada orang, tak lepas lagi. Banyak kena mencar ilmu ni.
Gambar atas dapor pun nak ambil. Buat kenangan gitu. Kuali tu yang 'mahal' tu. hihi.
Oklah, di sini Cik Rose sertakan resepinya sekali. Untuk diri sendiri juga. Dan mungkin membantu mereka yang sedang berjinak-jinak di dapur gitu. hihi.
Resepi Sambal Udang Petai.
Bahan-bahan:
Udang – di bersihkan
Petai – siap kopek
1 biji bawang besar, hiris kasar
Sedikit air asam jawa
Cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Untuk Dikisar:
4 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan, dibakar
Cara Masak :
1. Panaskan minyak dalam kuali (lebihkan minyak ya). Tumis bahan-bahan kisar sampai harum. Kemudian, masukkan cili kisar dan masak sampai cili garing.
2. Masukkan air asam jawa dan kacau rata. Masukkan pula petai dan biarkan sekejap. Masuk udang dan bawang besar. Gaul rata. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
3. Dah siap!
Senang tak cara masaknya? Senang!
Cik Rose makan nasi dengan sambal udang petai dan juga sotong bakar. Memang bertambah nasi!
Di entry akan datang, Cik Rose akan kongsikan cara buat sotong bakar yang paling simple!
Selamat mencuba.
Sumber http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/